About Me

Sziasztok, Mézik! Üdvözöllek titeket a blogomon, én Niki vagyok. Remélem tetszeni fognak nektek a bejegyzéseim, melynek témái általában vagy személyesek, vagy beauty vagy pedig vélemények. És hogy miről? Iskolarendszerről, bloggertársadalomról, esetleg politikáról. Ha érdekel titeket, tartsatok velem!
Minden egyes terméktesztre igaz, hogy attól, hogy nekem tetszik/nem tetszik, az még nem jelenti azt, hogy nektek ne válhatna be, vagy éppen nektek is be fog válni.

Facebook

Üzemeltető: Blogger.

Search this blog

Archive

Statistic

Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog

Popular Posts

Harmincegyedik

||

Sziasztok, Mézik!
Mostanság elég sokat gondolkoztam a veganizmusról, hiszen egyre több ezzel foglalkozó blog, Youtube-csatorna van már, és hát amúgy is na... könnyen rá lehet erre a témára akadni. Én jómagam még vegetáriánusnak sem mondom magamat (mert hogy nem vagyok az), nem hogy vegánnak, viszont úgy gondolom van pár dolog, amit tisztáznunk kellene, mielőtt ebbe az egész életmódba belevágunk. 

Mi is az a vegánság?

Életmód. Tudatosság. Leginkább a második. Mert hogy miért is lesz egy ember vegán? Azért, mert szegény állatok, és ahogy tartják őket, én bizony ilyen áron nem eszek húst, tojást, tejet és a többi. Illetőleg, nem használok semmilyen állatokon tesztelt kozmetikumot. Legalábbis ha már valaki vegánnak vallja magát, akkor ez nem elfogadott, sőt még talán rosszabb, mintha megenne egy csirkét. No de erről egy későbbi bejegyzésben. 
Lényeg, ami lényeg, hogy lehetsz te bármennyire is vegán, meg vegetáriánus, ha nem veszed figyelembe azt, hogy az adott étel honnan érkezik. Beszélhetünk itt akár állati eredetű dolgokról, akár zöldségekről. Ugyan ennyire nem vagyok benne az ember biokémiai működésének, de ha még be is tudnám vinni bizonyos zöldségekkel, gyümölcsökkel az adott mennyiségű táplálékot, akkor még ott van az a kérdés (ami szerintem a legfontosabb), hogy honnan is jöttél, kedves alma? Mert igen, minden üzletben van alma, és van hiperszuper bio alma... Igen ám, de akinek valaha is volt kertje, az tudja, hogy ha nem permetezed az almafát, akkor nem hogy akkora almád nem lesz, de tele lesz pöttyökkel és kukacokkal. Na, az az igazi bio alma! Nem az a felpuffasztott akármi.


Az állatok

Szeretem őket. Eléggé állatvédőnek is gondolom magam. Illetve csak és kizárólag olyan kozmetikumokat vásárolok már, amik Cruelty Free-k. És hogy miért? Mert szerintem ez az igazi állatvédelem. Illetve a szabad tartás, ha már itt tartunk. Mert hogy a bocik milyen tök jól érzik magukat a mezőkön legelve. Mikor arról van szó, hogy állatvédelem, sokkal inkább arról kellene beszélni, hogy ne legyenek olyan tanyák, amilyenek, ne egy 2x2 méteres kis kennelben helyezzük el a szerencsétlen tehenet, meg ne a saját ürülékében kelljen lennie. Ne olyanok legyenek a vágóhidak, amilyenek, ne kivéreztetéssel öljék meg őket, hanem lehetőleg a leggyorsabban.
Illetőleg a tehén... Na már most én még nem voltam várandós, de az tény, hogy ha a tejmennyiség felgyülemlik, akkor a mell elég valószinű, hogy begyullad. Ez a teheneknél is megesik elég gyakran - nem véletlen szokták őket megfejni. Tényleg azt akarjuk, hogy szerencsétlen állatok szenvedjenek attól, hogy fáj nekik mert senki sem feji meg őket? Tényleg ebbe kell belehalniuk és akkor majd minden vegán boldog lesz? Itt is csak azt tudom elmondani, hogy nem az a legmegfelelőbb megoldás, ha csak hagyjuk a teheneket, hogy majd fejjék meg magukat, hanem az, hogy a lehető legjobb körülmények között intézzük ezt el mi - mert hogy de könnyű olyan képekkel jönni, hogy az állatok megbiznak bennünk. Igen, megbiznak bennünk, és nekünk a lehető legjobbra kell törekednünk.


Evolúció
Mint már az előbb emlitettem, nem vagyok biológus, de azt tudom, hogy rengeteg tápanyagot igényel a szervezetünk. Bizonyára vannak már olyan táplálékkiegészitők, meg egyebek, amik lehetőséget nyújtanak arra, hogy ezt az életmódot lehessen követni bármiféle hátrány, megbetegedés nélkül. Ellenben az is tény, hog ha NEKEM választanom kellene, akkor inkább bevinném azt a tápanyagot úgy, hogy nem mondvacsinált tablettákat kell bekapkodnom, és ki tudja milyen káros dolgokat a szervezetbe juttatnom.
Egy időben elég sokat beszélgettünk az egyik tanárommal még a gimiben, és felmerült ez a nagy cukormentes, szénhidrátmentes élet. Mint hogy ezt a kutatók megállapitották, hogy milyen jó. Megy ez nagyon max. 10 éve, tehát ha lenne ennek bármi hosszabb távú kihatása az életre, akkor azt mégis honnan tudnánk? Honnan tudjuk, hogy a bizonyos táplálékkiegészitők milyen hatással lesznek a mi szervezetünkre? Pont ezért, ha valaki el akarja kezdeni ezt az egész életmódot, akkor nem is értem, miért nem a legelső útjuk az orvoshoz vezet, hogy konzultáljanak vele, a szervezetük egyáltalán elbirja-e azt. És bizonyos platformokon lényegesen jobb lenne, ha nem csak úgy buzditanánk minden hátrány elmondása nélkül arra TINIKET, hogy legyél vegán.

Nem vagy vegán/vegetáriánus ha

  • Semmilyen más húst nem eszel, csak csirkemellet. Bármilyen menő is vagy attól hogy vegának nevezed magad, attól nem vagy az, hogy a sertéshúst kivonod az életedből. Azért a csirkemellért igenis meg kellett ölni egy állatot, tehát a filozófiát fittyet hányva nevezed magadat vegetáriánusnak.
  • Nem Cruelty Free termékeket használsz. Ha egy patkányon vagy egy nyuszin tesztelik a kozmetikumodat, akkor az ugyan úgy árt az élővilágnak, sőt, talán az a szerencsétlen még többet szenved, mintha egyszerűen megölnék.
  • Nem földkimélő mosószereket használsz. Igen, van bőven ilyen, magyar cég is gyárt már szerencsére, és még csak nem is vészesen drága. Ettől függetlenül viszont negyed annyira sem káros, mint a hiperszupermenő márkás öblitő. 
  • Bundát hordasz, vagy krokodilbőr táskát. Nem is tudom, ezt valaki hogy gondolta komolyan. (Blogbejegyzés ihlette a mostani kicsiny kirohanásomat, ahol azt mondta a kedves szerkesztő hölgy, hogy attól ő még vegán, hogy hord bundát... Azt hittem ott kapok idegbajt.)
  • Nem figyelsz oda a környezettudatosságra. Gondolok itt arra, hogy nem veszed meg a milliomodik bevásárlótáskát, csak hogy villoghass vele a plázában, hogy te bizony a méregdrága boltban vásároltál, hanem viszel magaddal egy vagy két vászontáskát, és megelégszel azzal. Megjegyzem, a legtöbb üzlet szerencsére már kinál ilyeneket. Drágább, de kifejezetten szépeket lehet már beszerezni, és ami a legfontosabb, hogy nem egyszer fogod használni. Emellett még a szelektivgyűjtés, nem szemetelés és hasonló dolgokra gondolok. 

Mit tartok jónak
Leginkább azt, ha valaki nem divatból lesz vegán, hanem mert tényleg egyet ért ezekkel az értékekkel. Mert igen, képvisel ez nem is kicsi értéket, viszont mint ahogy mindent, az emberek és a média ezt is túlságosan elvitte a szélsőségek felé. A környezettudatosság, az állatok védelme igenis KELL és ami a legfontosabb: kötelességünk, ha már egyszer ezen a bolygón élünk.
Emellett amit még ajánlok, az az, hogy a tojást, tejet, húst lehetőleg háztól vegyük. De mindenképpen olyan helyről, amit ismerünk, és tudjuk, hogy az állatokkal hogyan bánnak. Igen, az ilyen termékek drágábbak, mint a hipermarketekben megtalálható dolgok, de egyrészt a tudat, hogy ismered, honnan jött már boldogabbá tesz, másrészt pedig a vegánság sem olcsó dolog.
Figyeljünk a környezetünkre, de leginkább magunkra. Lehet kis dolognak tartjuk mondjuk a környezetkimélő mosószerek használatát, de már ha csak pár ember átáll erre, sokat tehetünk azért, hogy ne pusztuljon el a Föld. És ez a legfontosabb. Az állatok is, növények is, de leginkább a Föld az, amire figyelnünk kell, mert ez a mi otthonunk, ezt kaptuk ajándékba, és semmi jogunk tönkretenni.

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan.

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Instagram

Rendszeres olvasók