About Me

Sziasztok, Mézik! Üdvözöllek titeket a blogomon, én Niki vagyok. Remélem tetszeni fognak nektek a bejegyzéseim, melynek témái általában vagy személyesek, vagy beauty vagy pedig vélemények. És hogy miről? Iskolarendszerről, bloggertársadalomról, esetleg politikáról. Ha érdekel titeket, tartsatok velem!
Minden egyes terméktesztre igaz, hogy attól, hogy nekem tetszik/nem tetszik, az még nem jelenti azt, hogy nektek ne válhatna be, vagy éppen nektek is be fog válni.

Facebook

Üzemeltető: Blogger.

Search this blog

Archive

Statistic

Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog

Popular Posts

Huszonhetedik

||


Sziasztok, Mézik!
A mai bejegyzésben szeretnék egy kicsit mindennapibb problémával foglalkozni - mégpedig a továbbtanulással. Február közepéig el kell döntenie az érettségizőknek, hova is szeretnének a későbbiekben járni, természetesen csak akkor, ha fontolgatják a továbbtanulást. Most ezzel a témával kapcsolatban szeretnék nektek pár személyes tanácsot adni, amit ha én most 17-18 éves lennék, örömmel fogadnék.

  1. Ha nem tudod, mit szeretnél csinálni, nem baj. Bármennyire is mondogatják a szüleid, tanáraid, hogy neked van eszed, tanulj tovább, járj egyetemre - ha nem tudod, mivel szeretnél foglalkozni, akkor inkább halaszd el ezt a lehetőséget. Lesz jövőre is és a későbbi években is esélyed arra, hogy jelentkezz valamilyen képzésre, nem kell rögtön gimi utolsó évében megtenned ezt a lépést. Ha nem vagy biztos benne, akkor inkább ne tanulj tovább idén, mert csak saját magadnak ártasz azzal, ha olyan szakra mész, amivel a későbbiekben nem is szeretnél foglalkozni, és csak feleslegesen eltöltöttél pár évet az egyetemen.
  2. Ne azért válassz egy adott szakot, mert az anyukád/rokonod/szomszédod azt csinálja. Most egy saját tapasztalattal jövök. Párom családjában relativ sok a pedagógus. Ő pont ezért választotta a tanitót - úgy volt vele, neki is menne. Nos, megy is, mert végül bizonyára végezni fog, de olyan csoporttársam is van, aki úgyszint emiatt indult neki a szaknak és végül egy félév után otthagyta az iskolát. (Vagy éppen nem fog soha szakmában dolgozni, mint valószinűleg párom sem.) Illetőleg fórumokon is rengeteg ilyennel találkoztam, hogy apának milyen jól ment a könyvelő, hát én is megpróbálom - annak ellenére, hogy egyáltalán nem érdekel. Igen, persze, genetika meg minden, de attól, hogy a szüleidnek valami nagyon tetszik, attól nem biztos, hogy az neked is bejön majd.
  3. A szüleid bár lehet, hogy segiteni akarnak, és ők ismernek a legjobban, de lehet, hogy nem a számodra tökéletes megoldást találják meg. Pont emiatt gondolom úgy, hogy igen, hallgasd meg, hogy ők egy adott szakról mit gondolnak, mondják csak el, hogy ők mennyire látják jónak a döntésedet. Ellenben ne hagyd, hogy teljesen lebeszéljenek egy olyan dologról, amit teljes szivedből szeretnél. Igen, vedd számitásba, hogy van abban valami, amit a szüleid mondanak, de ha neked ez az álmod, akkor igenis tedd meg!
  4. Nem ciki a felnőttképzés. Régebben nagy divatja volt ennek az egyetemi dolognak, mert hogy jaj mekkora tisztelet jár vele és a többi... Az a helyzet, hogy mostanság mindenkit felvesznek mindenhova. (És itt most nem azt mondom, hogy egy orvostanoncnak mondjuk nem kell tudnia semmit és felveszik.) Szinte bárki, aki egy kicsit is készül, be tud jutni egyetemre - lehet, hogy nem az álomszakjára, de az egyetemre biztosan. Pont ezért van az, hogy már nem igazán ér sokat egy diploma. Lassan mindenkinek van. Én személy szerint egyetemen tanulok jelenleg, de tudom, hogy valószinűleg még meg fogok majd csinálni két OKJ-s képzést, és valószinűleg többre is fogok azzal menni a való életben. Elég csak megnézni azt, hogy mennyire keresik mostanság a szakembereket. Persze, mindig kellenek majd orvosok, tanárok, pénzügyekkel foglalkozó emberek, de ugyan úgy szükség van cukrászra, pékekre, autószerelőkre és a többi. Pont emiatt egyáltalán nem ciki az, ha nincs diplomád, de van egy vagy két olyan szakmád, ami fel is készit, illetve tudod is majd a jövőben használni. Én is nézegettem a filozófiát az egyetemi képzések között - na de mit is kezdtem volna vele, ha végzek?
  5. A pénz nem minden - de fontos! Egyértelmű, hogy azért tanul az ember, hogy aztán később a szakmájában elhelyezkedjen és megkeresse a mindennapi betevőt. Akár felnőttképzés, akár egyetemi képzés, fontos, hogy olyat válassz, amiből meg is tudsz élni. Bármennyire is mondogatják, hogy Magyarországon mindenki éhen fog halni, nem. Nem fog, ha olyan szakmát választ, ami keresett, ami valóban úgy fizet, ahogy az kell. És igenis vannak ilyenek, de ezeknek utána kell nézni. A Felvi.hu-n általában a szakok mellett mindig ott van, hogy ezzel a szakkal hol, milyen pozicióban tudsz a későbbiekben elhelyezkedni. Ez már egy jó kiindulási alap, mert igy meg tudod nézni, hogy ez itthon (vagy ha külföldre akarsz menni, külföldön) mennyire keresett mostanság, általában mennyi a fizetés. Igen, nem minden a pénz, de valljuk be, a mai világban nem a két szép szemünkért kapunk fizetést. (Kivéve, ha modell vagy~)
Remélem ezzel a pár tanáccsal tudtam segiteni. Kitartást mindenkinek, aki most érettségizik, vagy csak gondolkozik azon, hogy hova is kellene beadnia a későbbiekben a felvételijét. Ha gondoljátok, osszátok meg velem a Ti tanácsaitokat! Legyen szép napotok!

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Instagram

Rendszeres olvasók