About Me

Sziasztok, Mézik! Üdvözöllek titeket a blogomon, én Niki vagyok. Remélem tetszeni fognak nektek a bejegyzéseim, melynek témái általában vagy személyesek, vagy beauty vagy pedig vélemények. És hogy miről? Iskolarendszerről, bloggertársadalomról, esetleg politikáról. Ha érdekel titeket, tartsatok velem!
Minden egyes terméktesztre igaz, hogy attól, hogy nekem tetszik/nem tetszik, az még nem jelenti azt, hogy nektek ne válhatna be, vagy éppen nektek is be fog válni.

Facebook

Üzemeltető: Blogger.

Search this blog

Archive

Statistic

Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog

Popular Posts

Tizenhetedik

||
Sziasztok, Mézik!
Hosszas kimaradás után ismét itt... El sem hiszitek, milyen furcsa. A miértekre nem szeretnék kitérni, jöjjön is a mai témám, ami nem lesz más, mint az iskola. Lehet, hogy valakiknek már unalmas kicsit, de úgy gondolom, beszélnünk KELL erről. Mégpedig miről is?
A minap találtam egy olyan posztot, amiben arról volt szó, hogy az iskolát összehasonlitották a börtönnel. Mégpedig úgy, hogy mindkettőre igaz, hogy kötelezően meg kell jelenned, bizonyitanod kell, bántalmazhatnak téged és még egy rakat értelmetlenség. 
Nincs értelme összehasonlitani a kettőt. Egyrészt, mert igen, 16 évig iskolaköteles az ember, ami tetszik nem tetszik, igy van. De inkább ahelyett, hogy mindenki örülne, hogy itt embereket képeznek, siránkozik a többség, hogy miért kell kötelezni. No de hogyan is zajlik a képzés? Nagyon nem fogok belemenni, külön posztot (és kutatást) igényel, de a lényeg, hogy az általános iskolában (kb. 14 év) az alapműveltséghez való tudás köthető. Ergo, semmi felesleges információ, mert ha értelmes a tanár, akkor törin sem az évszámokkal fog titeket zaklatni, hanem fontos, akár a mai világban is használható tudásanyagot fog a fejetekbe operálni. Vagy legalábbis próbálkozik. No de van még nekünk 2 év a kötelező évekből, ami marad arra, hogy az alapműveltségen túl egy kis pluszhoz jusson a diák.
No már most jöhetne a következő lépés, hogy itt bizonyitanod kell. Kell, igen, mert idióta statisztikákra szükség van. Én személy szerint nagyon az érdemjegyek ellen vagyok, de erről is majd később. A legfontosabb dolog az lenne már első osztályban, hogy azt megtanitsuk a gyerekkel, hogy nem miattunkk, nem a szüleik miatt, más emberek miatt tanulnak, hanem azért, hogy azt a tudásanyagot a későbbiekben hasznositani tudják. Ha pedig valaki tisztában van azzal, hogy csak nekem lesz jó, ha megcsinálom az összes házi feladatot, vagy megtanulom, hogyan is zajlott a kiegyezés, vagy hogyan is kell százalékot számolni, akkor az iskolát sem valami szörnyű helynek fogja gondolni. 
A bántalmazással probléma van, igen. Talán ez az egyik olyan dolog, ami ténylegesen el van hanyagolva az iskolákban. 1-4 évfolyamig annyira egyébként nem jellemző ez az egész (javitsatok ki, ha tévedek), sokkal gyakoribb ez már felsőben, de ami a legszörnyűbb, az a gimnázium. Szerintem mindenkit ott ér a legtöbb sérelem. Ekkor viszont már szinte osztályfőnöki szerep sincs, nemhogy a diákok lelkecskéjével bárki törődjön. Mindenesetre általánosban igencsak jellemző, hogy ott van minden gyerkőc mellett a tanitónéni, babusgatja őket, igyekszik mindenkit lefoglalni, és azért bármennyire is nem látszik, az esetek nagy részében a lelkünkkel is törődik már csak azzal is, ha elmond egy mesét. 
Viszont hátulütő, hogy mindenkire nem lehet ugyan úgy figyelni, természetesen lesznek kiugró esetek, mikor az egyik diák bántja a másikat, és ez az, amit nem igazán tudnak helyén kezelni a tanárok sem. Ha más nem, a háritás megy, mert senki sem akar a böriben kikötni, mert nem tudott 20 gyerek helyett csak 18-ra figyelni. Ezzel persze nem azt mondom, hogy jó ez igy, sőt, pont egy olyan rész ez, amin mindenképpen változtatni kellene minden egyes intézményben.
Egy szó, mint száz, a probléma a mai gyerekekkel is csak az, mint ami velünk volt: mindenki tisztában van a jogaival, de a kötelezettségeivel senki. Tisztelet a kivételnek - mint ahogy mindig, természetesen. 
Ti mit gondoltok a témáról? Szerintetek is olyan borzasztó az iskola? 

2 megjegyzés

  1. Szia. Én egy iskolában dolgozok, és minden szóval egyetértek amit leírtál. Ha pedig valaki tisztában van azzal, hogy csak nekem lesz jó, ha megcsinálom az összes házi feladatot, vagy megtanulom, hogyan is zajlott a kiegyezés, vagy hogyan is kell százalékot számolni, akkor az iskolát sem valami szörnyű helynek fogja gondolni. Ez a kedvenc mondatom az egészből... További jó blogolást, sok puszi. Andrea :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a visszajelzést, drága Andi! :3 Puszi!

      Törlés

Instagram

Rendszeres olvasók