About Me

Sziasztok, Mézik! Üdvözöllek titeket a blogomon, én Niki vagyok. Remélem tetszeni fognak nektek a bejegyzéseim, melynek témái általában vagy személyesek, vagy beauty vagy pedig vélemények. És hogy miről? Iskolarendszerről, bloggertársadalomról, esetleg politikáról. Ha érdekel titeket, tartsatok velem!
Minden egyes terméktesztre igaz, hogy attól, hogy nekem tetszik/nem tetszik, az még nem jelenti azt, hogy nektek ne válhatna be, vagy éppen nektek is be fog válni.

Facebook

Üzemeltető: Blogger.

Search this blog

Archive

Statistic

Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog

Popular Posts

Ötvenkilencedik

||

Sziasztok, Mézik!
Hát, íme, ismételten csak egy tőlem ugyan már megszokott, de olyan bejegyzéssel jövök, ami nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog. De hát van ilyen, nem? Nekem sem tetszik az, hogy kidolgozom a belemet, és konkrétan a hőn vágyott sminkcuccot nem tudok megvenni, ellenben, aki csak leledzik, él anyuciapuci pénzén, az fesztiválozik kitudjahánytizezerért, meg Amerikába, Angliába megy nyaralni, de ha olyan messzire nem is, a Balatonra legalább. Félreérté ne essék, én csak kíváncsi vagyok: Hogyan? Tanítsatok. Nem élünk rossz körülmények között, én kifejezetten szeretek költeni utazásra, de mégsem tudom ezt megtenni.
Emellett. Hogyan lehet az, hogy olyan emberek kerülnek olyan előnyös helyzetbe, akiknek fogalma sincs a sminktermékekről, mégis ők TESZTELNEK. Értitek. Olyan emberek, akik nem is értenek hozzá... Vagy olyan videósok lesznek híresek, akiknek a tartalma konkrétan semmiről sem szól. Nem mondom, hogy minden videó legyen intellektuális, értelmes, tanító jellegű (bár miért ne lehetne...), de akinek semmi ilyen sincsen, az úgy mire fel lesz olyan népszerű? Erre van igénye az embereknek? A semmire? A szennyre?
Na mármost. Ez az én véleményem. Ami senkit nem érdekel. Ellenben én fogadjam el sok mindenki más véleményét, csak mert az nem 21. századi gondolkodás, amit én képviselek. Miért is nem?
Igen, az egész bejegyzés ötlete egy Budapest Pride-ról szóló hölgyemény videója miatt ihletődött meg bennem, akit nem méltóztatok hirdetni itt, mert nem hiszem, hogy megérdemli. A hölgy elmondta, hogy 1969-ben kezdődött az egész és a többi és a többi. És hogy az egész azért kezdődött, mert hogy ők is emberek, és ők is szabadok, meg nem kell őket leköpni azért, akik ők. Igen, ezzel így idáig egyet is értek. De. Az úgy senkinek sem esik le, hogy most már nem ez van? Most már csak a nagyon szélsőséges emberek azok, akik hajlamosak erre, ők azok, akik még most is megvetik őket, de, hogy őszinte legyek, a Pride pont nekik lenne szentelve (mert hogy az a lényeg, a lány szerint legalábbis, hogy elfogadják őket), ellenben ők azok, akik ettől csak még erőszakosabban homofóbok lesznek.
És itt jegyezném meg... Én és az összes hetero ember fogadja el, hogy ők olyanok, ők a saját maguk neméhez vonzódnak, de akkor itt jön a bökkenő: a homofób embereket is ugyan úy el kellene fogadni, hogy ők attól lesznek személyiségek és saját maguk, hogy homofóbok, nem? Vagy az már nem "huszonegyedikszázadi", meg akkor büdös konzervatív seggfej, hogy képzeled ezt?
És igen, ez a legnagyobb baj ezzel a mindenki mindenkit fogadjon el dologgal... Alapesetben mindenki marha toleráns már mindenki felé, de ha mégis van kiugró dolog, akár beszéljünk a homofóbságról, hogy vagy mondjuk arról hogy valaki milyen vallású vagy melyik pártra szavazott, akkor rögtön jön a "te hogy képzeled, hogy nem azt gondolod, amit szerintünk kellene, hogy gondold ezt?" Ez így normális?
Nem ítélem el én sem a melegeket, sem magát a Pride-ot. Én személy szerint még nem élek Pesten, így nem tud idegesíteni mondjuk közlekedés szempontjából sem, itt vidéken meg max. tévéből hallom, mi a szitu ott, és valószínűleg ott sem fog érdekelni majd. De felvetődött bennem az, hogy ha majd gyermekeim lesznek, és mondjuk a felvonulás mellett megyünk el, akkor ezt hogy fogom nekik elmagyarázni. És nem, nem vagyok homofób, és bárkinek bármit meg tudok magyarázni, ha az érdekem. És itt is érdekem lenne, hogy a gyerekeim se legyenek homofóbok, de ez nem egy-két kérdést vet fel. És megjegyzem, itt nem arról van szó, hogy mondjuk az utcán sétáló, kezüket fogó férfi vagy női párt ne tudnám elmagyarázni neki, de magán a felvonuláson nem csak ez történik. És szerintem, ha egy teljesen nyugodt, senkinek a jogait nem sértő (ha már lehet jönni ezzel is) felvonulás lenne, akkor nem nyílna ennyi embernek a zsebében az idézőjeles bicska sem.
Egyébként, engem már csak maga az idegesített fel, hogy a házassággal és a gyermekvállalással jöttek, hogy ezt kötelezően mindenkinek el kellene fogadni. Namármost. A házasság engem speciel nem érdekel. De gyereket nem. Mondom ezt úgy, mint egy (remélhetőleg) leendő pedagógus. Nem mondom azt, hogy nem lennének jobb helyen mondjuk az árvaházi gyerekek, mint meleg pároknál, mert de, van attól rosszabb is. De annyi "átlagos" család vár gyerekre. Először nekik. Utána esetleg. Mégiscsak nem véletlen, hogy a család úgy tud megalakulni, hogy apa anya és a gyerekek. Igen, kell a gyerekeknek anya- és apakép, ahogy kell az is, hogy a lánygyerkőcök "beleszeressenek" az apuciba és fordítva. Ez így van rendjén. És nem véletlenül nem tud két nő vagy két férfi (természetes úton) gyermekeket nemzeni. 
Sajnálom, akit megbántottam a bejegyzésemmel, de ismét szeretném azt leszögezni, hogy nem állt szándékomban, és azt is, hogy leginkább a hozzáállással van probléma. Mert ha már a melegeket el kell fogadni, akkor a homofóbokat is. Mert ez is egy állapot, ez is egy olyan dolog, aminek van létjogosultsága. Ahogy annak is, hogy mindenki eldönthesse, milyen vallást vall. Remélem ti is megosztjátok velem a gondolataitok, szép estét!

17 megjegyzés

 1. Fogadjam el azt, aki nem fogad el másokat? Ebben hol a logika?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De ez visszafelé is így van, pont ez a lényeg. Sosem lesz “tökéletes társadalom”, sose lesz olyan, hogy mindenki mindenkit elfogad. Megjegyzem, szerintem ez nem is feltétlen szükséges.

   Törlés
 2. Szia. Nagyon szépen megfogalmaztad ezt a gondolat menetet. Hasonló véleményen vagyok én is. Nem ítélem el őket, sőt ismerek pár ember aki saját neméhez vonzódik, és mégis jó fej. DE! én nem engedném meg, hogy gyerekeket vállaljanak. Éppen azért amiket felsoroltál. Hiszen milyen gyerek lesz így belőle? Milyen példa lesz előtte?? :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, sarkalatos kérdés a gyerek nagyon. Megértem, hogy akarnak, mert hát mégiscsak emberek, de nem tudom ehhez az egészhez hogy viszonyulnak. Nagyon nem olyan fekete-fwhér ez a kérdés, mint amennyire annak állítják be. :/ Van rossz meg jó példa átlagos családdal is, meg meleg párokkal is...

   Törlés
 3. Szia!
  Ahogy olvastam a bejegyzésed és eljutottam a lényegig, egyre több lett a mondanivalóm. Nem is dühös lettem, sokkal inkább azt éreztem, hogy tudatlan vagy a témával kapcsolatban, főleg leendő pedagógusként, aki belefuthat majd meglehetősen kényelmetlen helyzetekbe... Szóval, egy kis ismeretterjesztésként írtam neked egy nyílt levelet az én szemszögemből, amire nagyon várom a válaszodat. http://fridaylattestories.blogspot.com/2018/07/gondolatok-priderol-20-nyilt-level.html

  Niki

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindenképpen válaszolni fogok a bejegyzésedre. :)

   Törlés
 4. Szia!
  Azt hadd szögezzem le már így az elején, hogy véletlenül bukkantam rá erre a bejegyzésre, de több olyan dolog is van, amivel egyáltalán nem értek egyet. És most nem azt akarom, hogy dobd el a saját véleményedet és innentől az van, amit én mondok. Hiszen egy ember nem változtatja meg a véleményét józan érvek nélkül, ergo, egészen addig, amíg be nem bizonyítják, hogy tévedek, addig mindenki fogadja el a másik véleményét.
  Viszont egy kicsit szeretnék vitatkozni, mert mint említettem, nem értek egyet. Én heteró vagyok, viszont van meleg ismerősöm, sőt a páromnak több is. Igaz, hogy kicsit érdekes a stílusuk, és a személyiségük, de szerintem ez azért a heteró embereknél is ugyanúgy lehetséges. Ami pedig a gyermekvállalást illeti: miért is ne lehetne nekik? Rengeteg szülő van, aki oda sem figyel a gyerekére, a nevelésük pedig pocsék, elég kimenni az utcára, vagy beülni a mai kölykök közé, hogy meglásd. Nem az számít, hogy milyen beállítottságú a szülő, hanem hogy milyen példát mutat és hogyan neveli. Az pedig egyenesen nevetséges, hogy csak azért lenne valaki rossz szülő, mert meleg. Hidd el, egy gyerek nem azt fogja látni, hogy azonos neműek a szülei, hanem azt, hogy mennyire szeretik egymást.
  Attól, hogy az a "normális", hogy egy nő és egy férfi van együtt, mert általában ezt látjuk, még nem kell így lennie. És most kitérhetnénk a transzneműekre is, de úgy érzem, csak újabb falakba ütköznénk. Nem akarlak megbántani, viszont tényleg úgy jön le, mintha te magad sem fogadnád el őket teljesen. 21. században élünk, de az emberek csak egy része fogadja el a melegeket, egy másik része csak aggályokkal és a harmadik része homofób. És nem is akarom az utóbbi csoportot elfogadni. Mert az előző osztályomban is volt egy fiú, aki egyenesen kegyetlen volt, csak mert a másik társunk meleg. Ahogy anya szokta mondani: aki nem fogadja el a melegeket, nincsen tisztában a saját identitásával.
  Ne haragudj, lehet, hogy hirtelen jön a kommentem, meg kicsit összevissza is, de megrohantak a gondolatok és most nem igazán tudom megválogatni őket. Valóban az a legfontosabb, hogy elfogadjuk a másikat olyannak, amilyen, de őszintén, manapság ki nem előítéletes? Csak magamból tudom, hogy néha én is az vagyok másokkal szemben. Mert sajnos ez is "normális".
  Igen, 21. században járunk, de még mindig ott tartunk, hogy sokszor undorító az emberek gondolkodásmódja. A Pride-ot pedig nem csak az LMBTQ-ba tartozók támogatják, vannak heterók, akik azért vesznek jegyet, hogy ezzel járuljanak hozzá a fesztiválhoz.
  És még egy záró gondolat. Ajánlom a Sense8 c. sorozatot. Lehet, hogy nem fő szál benne az identitás, de igenis hangsúlyos és szerintem lenyűgöző gondolatok vannak benne. Lehet, hogy neked nem lesz élvezhető, mert nyíltak ezzel a témával kapcsolatban. Úgyhogy csak egy jelenetet linkelnék neked. Ha esetleg szükséged van feliratra, akkor 2. évad 1. rész, 8:21. https://youtu.be/kBJq_isj_co
  Köszönöm, hogy elolvastad az én véleményemet is. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Köszönöm, hogy már így kezdted a hozzászólásodat, jól esik, hogy érveket akarsz felhozni, ez számomra mindenképpen pozitív. :) Nekem is van nem egy meleg ismerősöm egyébként, és személy szerint azért is "engedem meg magamnak" ezt a hozzáállást, mert ők maguk sem értik konkrétan, hogy miért kellene nekik kimenni mondjuk Pride-ozni.
   Tisztában vagyok vele, hogy vannak átlagos pároknál is rossz példák, ahogy meleg pároknál is jó példák, meg olyan, hogy figyelnek rájuk és a többi. Ezt lehet Facebookon egy hozzászólásban direkt ki is emeltem. Itt nem erről van szó. Meg még csak nem is azért nem adnék ÉN, de ez még mindig csak az ÉN véleményem, mert hogy majd ők is melegek lesznek, én tudom, hogy ez nem attól függ. Itt magáról tényleg a személyiségfejlődésről van szó, és arról milyen érzékenyek is a gyerekek. Volt alkalmam beszélgetni erről a melegeknek gyereket témáról egy személyiségfejlődés órát tartó, amúgy pszichológus tanárommal, hogy szerinte ez milyen, miért jó és miért nem. Ő is azt mondta (és mondom ezt egyébként is, csak ezek szerint nem jött le neked sem, meg a következő hozzászólómnak sem), hogy én inkább adnék meleg párnak gyereket, mint egy rossz átlagos párnak, de először mindenképpen egy átlagos párnak, ha úgy kezelik, ahogy kell. Ebből pedig látszik, hogy de, elfogadom én őket, de itt megint jön egy olyan átlagos társadalomszintű probléma, hogy én már azt is megszabnám lassan, hogy átlagos párként ki vállalhat gyereket és ki nem. Főként egyébként a te általad is említett probléma miatt, hogy nem úgy kezelik őket, ahogyan megérdemelnék.
   Én is ismerek nem egy homofóbot, meg nem egy rasszistát, és ami azt illeti, pont emiatt is merem kijelenti azt, hogy de, én teljesen elfogadom őket. De ahogy én sem teregetem ki a világ elé a szennyest meg a hálószobadolgaimat, úgy elvárnám, hogy mások se tegyék. És itt most ugyan úgy gondolok átlagos párokra is, nem csak a melegekre. Tehát rendesen én esek pánikba és érzem magam kényelmetlenül, ha meglátok egy olyan párt az utcán, akik nem csak megcsókolják egymást, hanem lassan levetkőztetik. És ilyen téren lehet, hogy ez tényleg "előítélet", mert hát nem voltam ott, de igenis látok olyan Pride-os képeket, ahol meztelenül mászkálnak. Nekem ez már nem fér bele. De ezt azt hiszem a bejegyzésemben is elmondtam. De ez ugyan úgy egy átlagos párnál is felkavarna.
   Nagyon szépen köszönöm a kommentedet, mert szerintem kellett ez ide, hogy mélyebben lássátok ti is az én meglátásomat (személyiségpszichológiás bejegyzést egyébként eddig csak terveztem, de akkor lehet, be is fogom ütemezni, mert szerintem meg ezt kellene az iskolákban kötelezővé tenni, ha nem is magas szinten, de legalább az alapokat kellene elmondani).
   Amúgy, ha már bejött ez a fogadjuk el a másikat... Lehetek teljesen őszinte? Szerintem már mindenkit elfogadunk, meg mindent, csak azt nem, amit meg akiket ténylegesen kellene. De ez egy másik téma, ebbe most nem is szeretnék belemenni. :D És igen, undorító az emberek gondolkodásmódja, de nem csak ezzel a témával kapcsolatban.
   Köszönöm az ajánlót, meg fogom nézni mindenképpen (a kis három perces részlet felkeltette a figyelmemet :D), mert lehet, hogy meg van a magam véleménye bizonyos dolgokról, de szeretek fejlődni, és ha ez a sorozat egy kicsit is hozzám tesz, mert miért ne tenne, már ez a három perc is tett, akkor örömmel és élvezettel fogom megnézni, mert nem vagyok én olyan rossz ember. :D Szerintem legalábbis. :) Nagyon szépen köszönöm, hogy kommenteltél, nagyon jól esett, hogy ilyen kulturáltan tudtál fogalmazni, még akkor is, ha nem feltétlenül értünk egyet pár dologban. :) Köszönöm, és további szép napot! :)

   Törlés
  2. Hazudnék, ha azt mondanám, pontosan tudom, miről szól a Pride, hiszen egy hónapig tart és annyi helyre mehet az ember, annyi programra. Én is csak belelapoztam a lehetőségekbe. De az, hogy egy meleg ember nem akar elmenni rá, az nem feltétlen jelenti azt, hogy rossz is az. Lehet egyszerűen érdektelenség is, ember válogatja.
   Hát nem tudom. Szerintem akkor is magát a családot kell vizsgálni és nem kellene sorrendet felállítani, hogy előbb a heterók, aztán a melegek. De rendben, elfogadom a véleményedet.
   Ezzel teljesen egyetértek, minden pár tartsa a hálószobában a nemi életét. Én sem szeretem, ha akár heteró, akár meleg pár előttem falja fel egymást. Viszont a legtöbb ember már azt sem fogadja el, ha egy meleg páros ugyanazt teszi, amit egy heteró. Legyen szó az olyan egyszerű dologról, mint a csók. Mert valamiért benne van a társadalomban, hogy ez nem az "elfogadott", a "normális". És éppen ez az, amiért azt mondom, igen, kapják meg ugyanazokat a jogokat, mint mi. Hiszen ugyanolyan emberek, ugyanazokkal a vágyakkal, csak éppen nem az ellenkező nem iránt éreznek így. Viszont egyet nem értek. Ha az zavar, ami a Pride-on zajlik, minek nézel képeket? Magamból kiindulva kerülöm az olyan dolgokat, amiket nem szeretek, vagy amik nem tetszenek. Bár azt hozzátenném, hogy hazánkban közel sem olyan ez a fesztivál, mint pl. a Sense8-ben látható Sao Paoloban.
   Az iskolában sok minden kellene, hogy legyen... :D
   Hát elég bátor kijelentés, hogy mindenki elfogad mindenkit, de legyen. Szerinted így, szerintem úgy, elfogadom. :D Nem is csak erre a témára gondoltam, ezért mondtam általánosságban.
   Nagyon megéri! Hatalmas rajongótábora van, és nem véletlenül.
   Én is köszönöm a válaszodat, és neked is szép napot! :)

   Törlés
  3. Remélhetőleg meg fog ez változni, de én megértem őket is, nem ebben szocializálódtak, szocializálódtunk, ezért idő kell, hogy ez mindenkinek természetes legyen. Ahhoz képest szerint meglepő, milyen hamar elérték már azt a szintet, ahol most jár a dolog, mert rendszerváltás előtt ilyet biztosan nem tehettek meg. Az meg kb. 30 éve volt, ami soknak tűnik, de ilyen téren szerintem nem sok.
   Én imádom felidegesíteni magamat. :D Viccen kívül, nem tudom megállni, hogy ne nézzek meg egy olyan posztot, újságcikket, amiről már a címből tudom, hogy fel fog idegesíteni, de ez most nem csak ezzel a témával kapcsolatban van így. Ilyen vagyok, talán mindig vágyom arra, hogy ezáltal majd valami újat ismerhessek meg? Nem tudom megmagyarázni pontosan.
   Ez a mindenki elfogad mindenkit ez arra fel jött, hogy mindenki ezt mondja, hogy ő mennyire elfogadja, aztán meg kiderül, hogy hoppácska mégsem. Nem csak a melegséggel kapcsolatban, egyébként.
   Én is köszönöm, hogy válaszoltál nekem! :)

   Törlés
 5. Végigolvastam a posztod, és amellett, hogy felvontam a szemöldököm azért, látszik, hogy mennyire tudatlan vagy a témával kapcsolatban, és ezt nem rosszindulatból mondom, csak úgy gondolom, ha véleményt alkotsz valamiről, akkor illik utánajárni a dolgoknak alaposabban... Először is, mi a francért kellene elfogadni a homofóbiát? A homofóbia hátrányos megkülönböztetés, ugyanúgy, mint a rasszizmus. Pedig ugye elméletileg minden ember ugyanannyit ér. A homofóbok sem érnek kevesebbet másoknál, de a gondolkodásmódjuk borzasztóan helytelen, és ez az, amit nem szabad soha elfogadni! Láthattuk a történelemben már visszamenőleg is, hogy miket tud szülni az, ha valakiket, nagyobb csoportokat hátrányosan megkülönböztetnek azért, amilyenek... A konzervativizmus és a homofóbia megintcsak nem említendő egy lapon, két különböző dolog a kettő. Lehet valaki konzervatív anélkül is, hogy homofób legyen. A felvonuláson pedig egy dolog történik: kampányolnak a szeretet mellett. Ami mindenkinek kijár, amit mindenki adhat a másiknak. Szeretni pedig úgy tudunk, ha elfogadjuk a másikat. A gyerekvállalós résznél pedig csak lestem, őszintén, hogy úgy írod le a véleményed, mintha te döntenél róla... "gyereket nem". Szerintem a gyerekeknek a legfontosabb, hogy szeretetben nőljenek fel, és hidd el, senkibe nem lehet belenevelni a homoszexualitást vagy a transzneműséget, mert ez nem olyan dolog, amit csak átvehetsz másoktól, szóval még csak amiatt sem kell aggódnod, hogy esetleg ők is "olyanok" lesznek később, felnőttként. És az olyan családok, ahol az "ideális" családképben anya-apa üvöltöznek egymással? Vagy bántalmazzák egymást? Vagy a gyereket? Netán anya vagy apa lelép? Szerintem marhára nem számít a szülők hovatartozása bármilyen téren, amíg a gyerekeiket szeretetben nevelik fel. Hidd el, hogy nem-hetero pár is képes ugyanolyan értékeket nevelni egy gyerekbe, és adni neki, mint a heterók...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! :) Nos, én úgy gondolom, hogy ha már élünk ebben a mindenki fogadjon el mindenkit-világban, meg élünk ott, ahol mindenki lehet olyan, amilyen akar (amúgy nem, rohadtul nem lehet az, aki akar, nem kell ahhoz melegnek lennie), akkor igenis minden embernek van létjogosultsága, és ugyan úgy el kell fogadni a homofób embert is meg a rasszistát is, mert az az ő szégyene, hogy így gondolkozik, nem a tiéd, nem az enyém, nem másé. Nem kell messzire mennem - párom nem rasszista, de ha meglát egy kisebbségit, akkor igenis inkább távol marad addig, amíg meg nem győződik róla, hogy nem akarja bántani. Nála ez azért alakult ki, mert kis korában, mikor az iskolából ment haza egy banda megállította, azért, mert volt az iskolában egy gyerekes összetűzése a család gyerkőcével, mégpedig ez az volt, hogy elvette a ceruzáját. Ez után megverték és megfenyegették. Ha már ezt nézzük, én igenis megértem, hogy párom ezek után így gondolkozik, mert trauma érte gyerekkorában. (Ő is azt mondja, hogy nem szándékos ez az "inger", tudja, hogy vannak jó kisebbségiek, de nem tud mit tenni.) Ugyan így lehet ez másokkal is. Vagy nem? Akkor őt nem kell megérteni?
   Nem tudom megítélni, hogy igazat mondasz-e vagy sem azzal, hogy mi történik a felvonuláson. Nincs jogom magát ezt kétségbe vonni, mert lehet, hogy igen. De akkor mégis hogy kerülnek ki a pucér képek az internetre? Ne mondd nekem, hogy mind fake. :D Nekem magával a felvonulással is csak ilyen szinten van problémám, ezt a bejegyzésben is elmondtam, addig nem zavar, amíg az én jogaimat nem sérti, és igen, nekem meg arra van jogom, hogy ne kelljen pucér embereket látnom Budapest utcáin. És igen, emiatt engem le lehet nézni, meg meg lehet vetni, de ez szerintem senkire sem tartozik, csak az adott emberre meg párjára. És lehet tévedek, nincs is ilyen, hogy meztelenkedés, akkor ténylegesen itt és most bocsánatot kérek a tudatlanságomért.
   Kedves, én mindig úgy kezdem az ilyen bejegyzéseimet is, és fent is láthatod, hogy EZ AZ ÉN VÉLEMÉNYEM. Én nem adnék gyereket. ÉN. De nem vagyok miniszter, sem senki, hogy ezt én határozzam meg. De egyébként ebben a kérdéskörben fentebb kifejtettem a véleményemet, kérlek, olvasd el, mert ott kapsz választ az összes itt feltett kérdésedre. Köszönöm a hozzászólásodat, neked is további szép napot! :)

   Törlés
 6. Szerintem te nem tudtál különbséget tenni társadalomkritika és társadalomvélemény között. Egyetértek Szabéval, ilyen kategorikus kijelentések, hogy De gyereket nem. Háááááttt... Ott én is csak néztem egyet. Ha odatetted volna, hogy SZERINTEM nem kellene, mert abcd, akkor jobban be tudtam volna fogadni, hogy mire gondolsz. Nekem is vannak meleg ismerőseim, de inkább biszexuálisok, és én szívesen adnék gyereket a kezükbe, mert úgy látom, hogy vágynak rá, szeretik egymást, és szeretetben tudnák felnevelni. És nem hiszem, hogy egy gyerek olyan szexuális beállítottságúvá válik, mint a szülei. Akiket ismerek, ők elismerik a heteroszexualitást, és úgy néznek magukra, hogy igen, mi mások vagyunk, de mégis olyanok, mint te vagy én. A homofóbiás részre nem akarok kitérni, maradjunk annyiban, hogy előttem már mások leírták ezt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha vettél volna egy kis fáradtságot, hogy elolvasod a hozzászólásokra írt reagálásomat, nem csak a hozzászólást, akkor lehet, előrébb lennénk :) Mindenesetre nem fogom még egyszer leírni ugyan azt, mert ha azt sem olvastad végig, lehet ezt sem fogod. :) Mindenesetre abban kerek perec erre válaszoltam. Mármint a gyerek témára. Illetve illedelmesen megjegyzem, ti az én véleményemmel nem értetek egyet, én meg a te hazaárulásoddal, és bár nem akarok személyeskedésbe átmenni általában, de most fogok. (Nem az én blogomra írtál ezzel kapcsolatban, de a neved belém égett, bocsáss meg :D)

   Törlés
 7. Szia! Nagyon sok kényes (és fontos) témát érintettél ebben a bejegyzésben viszonylag röviden, amik bár egy tőről fakadnak, elvégre mindegyik a homoszexualitással kapcsolatos, azért fontos, hogy ezeket tudjuk a helyén kezelni, egymástól elválasztva. Én most ezek közül csak egyet szeretnék kiemelni: a meleg párok gyerekvállalását. Szeretném megérteni, hogy te miért gondolod úgy, hogy előbb kellene egy hetero párnak gyermeket adni, mint egy homoszexuálisnak, mert ez végső soron mégis csak diszkrimináció. Igazából a pszichológiai meggondolás érdekelne a véleményed mögött, mert említetted, hogy erről egy pszichológus tanároddal is beszélgettél, és hogy a gyermek nem megfelelő személyiségfejlődése miatt nem adnál gyermeket a homoszexuális pároknak (ill. csak azután, hogy a heterók már kaptak). Pszichológia szakon tanulóként tényleg érdekelne, hogy ezt pontosan hogyan látod, és hogy milyen érveid vannak mellette. Ahogy én látom, ahhoz, hogy valaki egy (testileg-lelkileg) egészséges gyermeket felneveljen, végső soron három fontos dolog kell:
  1. a biztonságos kötődés kialakulása szülő és gyermeke között
  2. megfelelő szülői nevelési stílus (névszerint irányító stílus)
  3. összeillő elvárások és temperamentumok a szülő/környezet és gyermek részéről (goodness of fit)
  Ehhez a három dologhoz pedig nem feltétlenül szükséges a hagyományos anyuka-apuka felállás: ugyanúgy félrecsúszhatnak dolgok ezekben a folyamatokban egy hetero párnál, mint egy homoszexuálisnál, mert ezeknek semmi köze a szülők szexualitásához vagy neméhez. Ráadásul a személyiségfejlődés egy annyira komplex, sok faktor által meghatározott folyamat, hogy még ha ez a három fenti dolog teljesül is, akkor sem biztos, hogy egy mentálisan ragyogó egészségű gyermeket kapunk. (És fordítva - attól, hogy mondjuk ebből a háromból nem teljesül minden, vagy nem egészen úgy teljesül, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, még nem biztos, hogy "elcsesztük" a gyermekünk személyiségfejlődését.)
  Lényeg a lényeg, én azt tanultam az egyetemen (és én is úgy látom), hogy ahhoz, hogy valaki egészséges felnőtté váljon, nincs feltétlenül szüksége egy anyukához és egy apukához. Megy az két anyukával vagy apukával is. Emiatt pedig nem látom, hogy miért kéne előbb adni gyermeket egy heteroszexuális párnak, mint egy homoszexuálisnak. Ami meg a nemi szerepeket illeti, én is úgy gondolom, hogy egy gyermeknek szüksége van férfi és női modellre is, mert a nemi identitás is a személyiségünk része, ráadásul egész fontos része. De az, hogy valakinek homoszexuálisak a szülei, még nem azt jelenti, hogy nincs előtte megfelelő modell a másik nemből - mert lehet az egy távolabbi rokon, egy kedves ismerőse a családnak, vagy akár egy tanár, edző is. (Máskülönben elég nagy bajban lennének az egyedülálló szülők...)
  Remélem nem veszed támadásnak a kommentemet, mert nem a véleményed jogosságát akarom elvitatni tőled. Csupán tényleg érdekel, hogy pszichológiailag te hogyan gondolkodsz erről.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Igen, ezeket, amiket te is leírtál is végigvettük, ahogy emellett még (bocsáss meg, szak szavakat nem fogok tudni használni, mert nem pszichológusnak készülök), de mi olyanok miatt jutottunk arra a konklúziója, amire, hogy kell egy gyereknek apa és anya kép egyaránt. Kell az, hogy az apukában lássa a kisfia az ezer mestert, lássa az anyukában a szakácsnőt, a gondoskodó ápolónők (ezt most kérlek ne vegyétek rossz néven, tudom én hogy egy anya nem csak szakács, de próbálom elmagyarázni úgy, ahogy nekem is magyarázták), és kell az, hogy ezek a szerepek ne feltétlen keveredjenek. És itt most nem azt értem, hogy apuci mondjuk ne álljon oda soha mosogatni, vagy anyuci ne mehetne ki kertészkedni. Illetve a másik dolog, ami engem talán még jobban meggyőzött, hogy igaza van a tanáromnak (SZERINTEM), az az volt, hogy minden kislánynak az apuka az első szerelme, a kisfiúnak pedig az anyukája. És igaza van, mondom ezt úgy, hogy csonka családban nőttem fel. Én nem értékelem a férfiakat. Nem értékelem a férfias munkát, és köszönöm szépen, ha egyedül lennék is elboldogulnék, mert azt láttam egész kiskoromban, hogy anyának is megy. Most, 20 éves koromban kezd leesni hogy ez talán nem olyan egyszerű, és talán mégiscsak kellenek férfiak, nem csak azért, hogy szexelhessünk velük. A csonka család is szar, és igen, erre jöhet az, hogy de meleg párok akkor mégis fel tudnának nevelni. Igen, fel, de ott is meglesznek a hasonló “problémák” a gyerekeknél, amik mondjuk nálam is, csak esetleg valami más. De még egyszer mondom, ez az én véleményem, lehet, hogy tévedek, lehet, hogy nem vagyok elég felvilágosult, és tény, rám is rámfér a fejlődés, úgyhogy várom a válaszod, te mit gondolsz erről :)

   Törlés
  2. Ah, így már jobban értem az álláspontodat! :) Amit mondasz, az olyan freud-osan hangzik, ugye ő foglalkozott ezzel a témával sokat a fejlődés pszichoszexuális megközelítésében. Még egy jó kis komplexust is kitalált rá. Én egyébként kicsit szkeptikusan állok ehhez az "első szerelmem anyuci-apuci" dologhoz, szerintem ha van is, akkor sem olyan meghatározó, mint pl. azt Freud állítja, vagy ahogy te látod. De az mindenképp érdekes, hogy te így állsz a férfiakhoz, én meg, aki egy teljes családban nőttem fel, tök másként, szóval ennek biztos vannak hatásai arra, hogy hogyan viszonyulsz a másik nemhez. Bár talán itt inkább az a meghatározó, hogy te mennyire látod és érzékeled apukádat megbízhatónak. Persze én nem ismerem a te családi helyzetedet, és emiatt lehet, hogy tök rosszul gondolom, de én inkább így látom a dolgokat.
   Mindenesetre köszönöm a válaszodat, és érdekes volt ezt a témát egy másik szempontból is megfigyelni! :)

   Törlés

Instagram

Rendszeres olvasók